İki çeşme

İki çeşme yan yana. Sarı pirinç olan belli ki yüzyıllardır caminin duvarında. Parlak, krom kaplama olan ise 1-2 yıl, bilemediniz 4-5 yıldır orada olmalı. Yeni ve modern bir çeşme. Aç – kapa musluklardan. Yeni çeşme beyaz plastik bir boruya bağlı olduğuna göre su da ondan akıyor demek ki. Suyu da akıtmanın verdiği kibirle, aklı sıra, eski çeşmeye yukarıdan bakıyor.

Pirinç olan ise eski değil köklü. Ve modern çeşmenin farkında olmadığı şey, köklü olan ile yüzleşen her modern zaman icadı gibi çok çirkin olduğunu bilmemesi…

Bir tek suyu akıtmanın, suya yol vermenin yeterli olduğunu zannediyor modern çeşme. Ama su için nereden, nasıl aktığı önemli değil ki… Su bilmez eskiyi yeniyi, sadece akacak yatak ister.

Ama insan dünü, bugünü, yarını bilir ve hayatını akıtacağı yatağı seçebilir. Hayatımızın yatağını hep bugünden yarına değil de geçmişten yarına doğru, bugüne de uğrayarak akıtsak ne hikâyeler öğreneceğiz oysa. Tıpkı pirinç çeşme gibi… Bir çevirseniz onu da, musluktan sadece su değil geçmişten bugüne ne hikâyeler akacak…

* Fotoğraf  : Kestane Pazarı Cami / İzmir 2012

Comments

  1. Burcu Taner says:

    Günlük koşuşturmaca içinde bu tür ayrıntılara “bakar”, sonra düşünürsek sanki yürüyemeyecekmişiz gibi geçip gideriz yanından. Yakaladığın ayrıntılar çok güzel, eline, kalemine sağlık…

  2. emre koç says:

    kitabını basarken * işaretini benim için de kullanırsın ( sevgili kayın biladerim emre koç’ a teşekkürler diye) ve iki çeşme fotosunu da 2 kere kullanırsın, 3. ve 4. sayfada. ilk fotoğrafta kendi yorumunu, aynı olan 2. fotoğrafta ise ( *… ) kulanırsın. 🙂

    *
    İnsanlar bakar, baktığı gerçekliğin arkasındakini ise bazen görmez.
    Evet iki çeşme var yanyana..Yan yana olan 2 çeşmenin ardında ise çirkince lekelenmiş, mutsuz bir mermer de bulunmaktadır. Asıl olan yanyana olan iki çeşmenin komikliği değil, arkasındaki mermerin dramıdır.

    Düşünsenize, pirinç çeşme ile süregelen dostluğunda yıllarca arkadaşını gururla taşımıştır. Günün birinde ise matkaplı ve aptal bir o kadar da beceriksiz bir kişi tarafından tam kalbinden delinerek vidalanmıştır. O günden sonra da modern çeşmeden her su aktığında ise mermerin bağrındaki kahırın sesi gelmektedir.

    Pirinç çeşmeden su akmasa da bir çevirseniz geçmişten bugüne MERMER ile şahit olduğu ne hikâyeler akacak..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: